• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/masgadorg
  • https://twitter.com/2023istanbul
Üyelik Girişi
15 Temmuz Demokrasi Marşı
Reklam

ABD yalnız kaldı

ABD, Kudüs tasarısını veto ettiği BM Güvenlik Konseyi’nde tek başına kaldı.15 üyeden 14’ü ise tasarı lehinde oy kullandı. Türkiye’nin girişimleriyle BM Genel Kurulu’nda da görüşülecek tasarının kabul edilmesi bekleniyor SELVA ÜNAL

 Başkanı Donald Trump'ın 'ü İsrail'in başkenti ilan etmesinin ardından en sert tepkiyi gösteren 'nin Birleşmiş Milletler'deki (BM) yoğun girişimleri sürüyor.
Türkiye'nin öncülüğünde BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunulan, ve ABD'nin Kudüs kararının ilgili BM kararlarına aykırı olması nedeniyle hukuken geçersiz sayılmasını öngören tasarının oylaması dün yapıldı. 15 üyeden İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Uruguay, Bolivya, Etiyopya, İtalya, Japonya, Kazakistan, Senegal, İsveç, Ukrayna ve Mısır tasarı lehinde oy kullandı. 14 ülke karşısında yalnız kalan ABD ise tasarıyı veto etti.

ABD'nin skandal veto kararına Ankara'dan ilk tepki

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, bu gelişmenin ardından, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerle birlikte Türkiye'nin bir sonraki aşama olan BM Genel Kurulu'na konuyu getireceğini vurguladı. Tasarının buradaki oylamada üçte iki çoğunlukla kabul edilmesinin beklendiği, ancak Türkiye'nin sayının artması için çabalarını sürdürdüğü belirtildi. Dışişleri kaynakları, "Uniting for Peace" (Barış İçin Birleşmek) tasarısının BM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi durumunda, BMGK tasarısı gibi bağlayıcı olduğunu belirtti.
Kudüs'ün nihai statüsünün ilgili BM kararları ile uyumlu müzakereler sonucunda çözülmesi gerektiği vurgulanan tasarıda, şu ifadelere yer verildi: "Kutsal Kudüs şehrinin karakteri, statüsü veya demografik yapısında değişikliğin önünü açacak herhangi bir karar ya da adım, yasal olarak hükümsüzdür ve iptal edilmelidir." Ayrıca, herhangi bir ülkenin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımaması gerektiği çağrısında bulunuldu.
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında da kararın esefle karşılandığı vurgulanarak, "Tasarının ABD tarafından veto edilmesi, bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur" denildi. ABD'nin oylamada yalnız kalmasının, Kudüs'le ilgili kararın hukuk dışılığını da gösterdiği kaydedildi.

ABD'nin vetosundan sonra süreç nasıl işleyecek?

TRUMP TEK BAŞINA
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: "Trump yönetimi dışında bütün ülkeler bu oylamada birlik içinde hareket etti. Şimdi BM Genel Kurulu süreci başlayacak."
Cumhurbaşkanı  geçen hafta "ABD'nin Kudüs'le ilgili kararının iptali için BM nezdinde de girişimler başlatıyoruz. Önce Güvenlik Konseyi'nde, orada bir veto olursa BM Genel Kurulu'nda bu haksız kararın iptali için çalışacağız" açıklamasını yapmıştı.

ERDOĞAN VE MAY'DEN İKİ DEVLET VURGUSU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ile ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'ndeki Kudüs kararını görüştü. İki lider, bölgedeki barış sürecini tehlikeye sokacak yeni gerilimlerden uzak durulması ve sorunun çözümü için uluslararası toplumun yoğun çaba göstermesi gerektiğine dikkat çekti. Erdoğan ve May, barış süreci için iki devletli çözümün en akılcı yol olduğunun, İsrail hükümeti tarafından da idrak edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu arada Filistin yönetimi de ABD'nin vetosuna tepki göstererek, bu durumu "uluslararası topluma saygısızlık" şeklinde niteledi.
323 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Yönetim Kurulu Başkanımız
İBRAHİM SAGUN




Videolar
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam343
Toplam Ziyaret258098
Hava Durumu
Takvim