• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/masgadorg
  • https://twitter.com/2023istanbul
Üyelik Girişi
15 Temmuz Demokrasi Marşı
Reklam
 MANİSAHABERXMANİSAHABERX

İbrahim Sagun’dan şehit ve gazi hizmetleri için 12 maddelik çağrı

Şehit Gazi Aileleri Koruma ve Kalkındırma Derneği Genel Başkanı İbrahim Sagun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yaptığı açıklamada, belediyelerin şehit yakınları ve gazilere yönelik son beş yıllık harcamalarının denetlenmesini istedi

İbrahim Sagun’dan şehit ve gazi hizmetlerine denetim çağrısı

İbrahim Sagun, belediyelerin şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetlerinde denetim, eşitlik ve daha güçlü bir merkezi yapılanma istedi.

Şehit Gazi Aileleri Koruma ve Kalkındırma Derneği Genel Başkanı İbrahim Sagun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben hazırladığı açıklamada, belediyelerdeki Şehit Yakınları ve Gaziler birimlerinin hukuki, idari ve mali yönden denetlenmesini talep etti.

Hizmetlerde eşitlik, şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanmasını isteyen Sagun, merkezi düzeyde Şehit Yakınları ve Gaziler Başkanlığı oluşturulmasının, gerektiğinde müstakil bir bakanlık kurulmasının değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

“Amacımız şehitlerin emanetleri ve gazilerin haklarını korumak”

Açıklamasının herhangi bir  siyasi partiye, belediye başkanına, siyasi görüşe veya şahsi hesaplaşmaya yönelik olmadığını belirten Sagun, amaçlarının şehit yakınları ve gazilerin haklarını korumak olduğunu ifade etti.

Şehitlik ve gaziliğin siyasi çalışmalar, kişisel nüfuz veya makam arayışları için kullanılamayacağını vurgulayan Sagun, sahada karşılaştıklarını belirttiği bazı uygulamaların soru işaretleri doğurduğunu söyledi.

Belediye birimlerinin kuruluş ve görevleri incelensin talebi

Türkiye’nin çeşitli belediyelerinde şehit yakınları ve gazilere yönelik daire başkanlıkları, şube müdürlükleri ve hizmet birimleri bulunduğunu belirten Sagun, bu yapıların kuruluş dayanaklarının açıklanmasını istedi.

Sagun, açıklamasında 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14, 48 ve 60’ıncı maddeleri ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7’nci maddesine atıfta bulundu. Belediye hizmetlerinin mevzuatla tanımlanan yetkiler çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Birimlerin kuruluşuna ilişkin meclis kararlarının, görev yönetmeliklerinin, norm kadro dayanaklarının, hizmet kapsamının ve mali işleyişinin denetlenebilir olmasını talep etti.

Bütçe ve yardım dağıtımlarında şeffaflık istedi

Belediye bütçeleriyle ilgili mevzuata da değinen Sagun, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetlere ayrılan ödeneklerin ve yapılan harcamaların açıklanmasını istedi.

Satın almaların ve yardım dağıtımlarının hangi ölçütlere göre gerçekleştirildiğinin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirten Sagun, şöyle konuştu:

“Kamu bütçesi şahsi bütçe değildir. Kamu imkânları herhangi bir kişinin, siyasi grubun, derneğin veya yakın çevrenin özel imkânı olarak kullanılamaz.”

Ailelerin hizmetlerden eşit yararlanması çağrısı

Sagun, bazı ailelere mevlit, lokma, gıda, hediyelik paket, beyaz eşya, bilgisayar ve televizyon gibi destekler ulaştırılırken benzer durumdaki diğer ailelerin aynı hizmetlerden yararlanamadığı yönünde iddialarla karşılaştıklarını söyledi.

Hizmete erişimin siyasi yakınlığa, kişisel ilişkilere veya dernek üyeliğine bağlı olmaması gerektiğini vurgulayan Sagun, yardımlarda objektif ve açık kriterler uygulanmasını istedi.Şehit ve gazi aileleri arasında taraf oluşturulmaması gerektiğini belirten Sagun, dernekler arasında da ayrıştırma yerine dayanışmanın desteklenmesi çağrısında bulundu.

Kişisel verilerin korunmasına dikkat çekti

Açıklamasında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na atıfta bulunan Sagun; ailelerin isim, adres, telefon, ekonomik durum ve sağlık bilgilerinin korunması gerektiğini ifade etti.

Bu bilgilerin siyasi çalışma, seçim faaliyeti veya kişisel nüfuz oluşturmak amacıyla kullanılmasına karşı olduklarını belirten Sagun, hukuka aykırı veri kullanımını önleyecek merkezi bir denetim mekanizması talep etti.

Daha güçlü bir merkezi yapılanma önerdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğünün yetki ve kurumsal kapasitesinin artırılmasını isteyen Sagun, Şehit Yakınları ve Gaziler Başkanlığı adıyla daha güçlü bir yapı oluşturulmasını önerdi.

Gerekli görülmesi hâlinde müstakil bakanlık seçeneğinin de değerlendirilmesini isteyen Sagun, bu yapılanmanın ülke genelinde ortak hizmet standartları belirlemesi ve kurumlar arasında koordinasyon sağlaması gerektiğini söyledi.

Belediye yönetimleri değişse de ailelere sunulan hizmetlerin sürekliliğinin korunmasını isteyen Sagun, hizmetlerin kişilerin görev sürelerine veya şahsi tercihlerine bağlı olmaması gerektiğini belirtti.

Derneklere eşit denetim ve hesap verebilirlik çağrısı

Sagun, Anayasa’nın 33’üncü maddesine atıfta bulunarak dernek kurma özgürlüğüne dikkat çekti. Kuruluşların yalnızca isimlerinde “şehit” veya “gazi” kelimesi bulunduğu için kapatılmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.

Taleplerinin bütün kuruluşların aynı ölçütlerle hukuki ve idari denetime tabi tutulması, mali şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 12 maddelik talep

Sagun, açıklamasında taleplerini şu başlıklarda sıraladı:

  1. Belediye birimlerinin kuruluş kararlarının, görev yönetmeliklerinin ve hukuki dayanaklarının incelenmesi.
  2. Son beş yıllık bütçe ödeneklerinin, harcamaların, satın almaların ve yardım dağıtımlarının denetlenmesi.
  3. Mevlit, lokma, cenaze, gıda, hediyelik paket ve eşya yardımlarının dağıtım kriterlerinin açıklanması.
  4. Siyasi yakınlık, kişisel ilişki veya dernek üyeliği üzerinden ayrımcılık yapılmasının engellenmesi.
  5. Kişisel verilerin hukuka aykırı toplanması, paylaşılması ve kullanılmasına karşı merkezi denetim oluşturulması.
  6. Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğünün yetki ve kapasitesinin artırılması.
  7. Daha güçlü bir başkanlık yapılanmasının ve gerektiğinde müstakil bakanlık kurulmasının değerlendirilmesi.
  8. Belediyelerin hizmetleri için ülke genelinde bağlayıcı asgari hizmet ve eşitlik standartları belirlenmesi.
  9. İlgili dernek ve vakıfların mali, idari ve hukuki denetimlerinin eşit ölçütlerle yapılması.
  10. Başvuruların ve ayrımcılık iddialarının iletilebileceği bağımsız bir mekanizma oluşturulması.
  11. Şehitlik ve gazilik statülerine ilişkin farklı mevzuat hükümlerinden kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi.
  12. Ailelerin siyasi faaliyetlerde ve kişisel makam arayışlarında araç olarak kullanılmasını önleyici idari tedbirler alınması.

“Eşit, adil ve güvenilir hizmet istiyoruz”

Sagun, açıklamasının sonunda şehit yakınları ve gazilerin kamu hizmetlerine eşit şekilde ulaşması gerektiğini vurguladı.

“Bizler devletimizin eşit, adil ve güvenilir hizmetini istiyoruz” diyen Sagun, mesajını şu sözlerle tamamladı:

“Şehitlik makamı ayrıştırılamaz. Gazilik makamı siyasallaştırılamaz. Şehit aileleri arasında taraf oluşturulamaz. Kamu kaynakları kişisel nüfuz aracı hâline getirilemez. Şehit ve gazi aileleri birilerinin değil, 86 milyonun ortak emanetidir.”

Muhabir: Ramazan KURUN
3 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Yönetim Kurulu Başkanımız
İBRAHİM SAGUN




Videolar
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar49.874450.0743
Euro55.807456.0310
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam287
Toplam Ziyaret474807
Hava Durumu
Takvim